среда, 29. април 2015.

Ravna stopala kao najcesci deformitet stopala?

Pri laičkoj proceni da li dete ima ravne tabane uobičajeno je da se posmatra uzdužni svod dok dete sedi jer je uočljiviji pa se ukoliko on postoji donosi zaključak da dete nema ravne tabane. Ovim se mnogi roditelji dovode u zabludu i tako izgube dragoceno vreme kada može da se utiče na formiranje svodova.

Međutim, kada dete ustane i optereti stopala telesnom težinom često se dešava da se svodovi spuste jer ne mogu da izdrže opterećenje. Oslanjanjem na jednu nogu dok je druga savijena u vazduhu proveravamo da li se svod podiže i održava što pokazuje da li deformitet može da se koriguje ili je trajan. U slučaju da se formira na kratko ili održava sve vreme potrebno je da dete vežba kako bi se ojačali mišići i trajno formirao svod.


Spušteni svodovi dovode do promene položaja peta što se vidi kada posmatramo dete sa leđa. Ako je zakrivljenost Ahilove tetive više od 5 stepeni potrebno je da nosi cipele sa supinacionim klinom ili odgovarajuće uloške kako bi se izvršila potrebna korekcija.

Slika preuzeta sahttps://twinsandtriplets.files.wordpress.com/2012/05/ravna-stopala

Manje uočljiv ali ne manje važan za dobru statiku i pravilan razvoj stopala je poprečni svod koji kada je pravilno formiran obezbeđuje oslonac ispod palca i petog prsta. Ukoliko se poprečni svod spusti oslonac je ispod svih prstiju, stopalo se skrati i raširi njegov prednji deo. Ove promene mogu da se vide po tome što jedan duži period dete nosi isti broj obuće ali kada se izuje ima crvenilo sa spoljašnje strane stopala, a može i da izgleda kao da se pomerila neka kost u polje.

Ako postoji nepravilnost u razvoji koštano-zglobnog sistema da bi se postigao terapijski efekat potrebno je da dete nosi ortopedske uloške koje propisuje lekar. Njihovo nošenje mora da bude praćeno odgovarajućim korektivnim vežbama.

Prisustvo drugih deformiteta, prednji deo stopala okrenut na spolja ili unutra, zahteva nošenje ortopedskih cipela izrađenih po meri sa dodacima koji to koriguju. Preuzeto sa http://www.medifit.rs/novosti/2-ortopedske-cipele-za-decu.


    
                                                                   
                   
                                  Slike preuzete sa https://www.google.rs/search?q=ravna+stopala                                                                                          

Нема коментара:

Постави коментар