уторак, 5. мај 2015.

Sve cesce su zastupljeni kongenitalni deformiteti stopala.

Svi deformiteti stopala mogu biti:

1. urođeni – kongenitalni, koji su prisutni pri rođenju
PES METATARSUS VARUS
PES EQUINOVARUS

2. stečeni deformiteti – nastaju u toku života
PES PLANOVALGUS

UROĐENI DEFORMITETI STOPALA – KONGENITALNI

Kongenitalni deformiteti stopala predstavljaju strukturalne anomalije nastale intrauterino, u toku procesa organogeneze (proces stvaranja organa). Tačan uzrok nije poznat, a brojne teorije pokušavaju da objasne njihov nastanak. Poznate su embriološka teorija (zastoj u razvoju), mehanička (teorija pritiska), neuromuskularna, vaskularna i teorija koštanih, mišićnih i ligamentarnih anomalija.


Kao uzrok nastanka kongenitalnih deformiteta stopala, najčešće se pominje neadekvatan položaj fetusa u uterusu (materici).
Ustanovljen je i visok stepen zastupljenosti u čitavoj porodici, ali tačan način nasleđivanja nije poznat.
Rana dijagnostika kongenitalnih deformiteta stopala je veoma značajna kako bi se korekcija deformiteta što pre započela. Dijagnostika može da se uradi odmah po rođenju, na osnovu izgleda stopala.
Mozak dobija informaciju o položaju stopala, a samim tim i tela u prostoru, na osnovu čulnih saznanja, ali i na osnovu informacija dobijenih od receptora koji se nalaze u sastavnim delovima stopala. Stopalo s izraženim deformitetom šalje mozgu nepotpunu i neadekvatnu informaciju. Upravo zahvaljujući ovoj činjenici se dešava većina povreda stopala i skočnih zglobova.
Veliki broj dece koja se bave sportom takođe imaju ravna stopala. Da li je to dovoljan rizik da zadobiju povrede donjih ekstremiteta?

Da bi lečenje deformiteta bilo uspešno potrebna je, pre svega, rana dijagnoza i što raniji početak terapije, da bi se presekao tok spontane evolucije deformiteta i da bi se stopala dovela u svoj normalan oblik i položaj, i na taj način sprečile i sekundarne promene na susednim i udaljenim segmentima.
Upornim radom i dobrim programom vežbi, uz saradnju sa roditeljima rezultati, neće izostati.


                                                                             
Preuzeto sa http://nika.rs/v3/baza-znanja/deformiteti-2/telesni-deformiteti/deformiteti-stopala/

Нема коментара:

Постави коментар